terug

Zwerfsteen Lieren

Zwerfsteen Lieren
route

 (1985)

In Lieren staat in het plantsoen bij de kerk een zwerfsteen met een gedenkplaat. De tekst op de gedenkplaat verwijst naar het optreden van Canadese militairen die tot Princess Patricia's Canadian Light Infantry (PPCLI) behoorden.

Zij maakten deel uit van de 2e Canadese Infanterie Brigade, die ten zuiden van Apeldoorn het kanaal moest oversteken om via de dorpen Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen op te rukken naar Apeldoorn. Zo moest de bevrijding van Apeldoorn door andere Canadezen, die via Teuge waren opgerukt, worden ondersteund. Op 16 april hadden de Canadezen, het bruggenhoofd 'BODEN' - de brug bij Veldhuizen - bezet. 

Door de snelle opmars van de Britten van uit Westervoort richting Apeldoorn en die van de Canadese pantserdivisie van Arnhem naar Otterlo dreigden de Duitsers in de omgeving van Apeldoorn te worden afgesneden. Daardoor moesten zij in de nacht van 16 op 17 april hun verdediging ten westen van het Apeldoorns Kanaal opgeven. De Patricia's konden zo de drie dorpen op 17 april 1945 zonder tegenstand te ontmoeten, bevrijden.

www.apeldoornendeoorlog.nl

InfoFeiten Foto's