terug

Wolfgang Kotek

Wolfgang Kotek
route

Vlijtseweg 19, Apeldoorn

Een Duitse jongen in Apeldoorn

Wolfgang Kotek werd geboren in 1930 in Wuppertal (Duitsland) als zoon van een Joodse vader en niet-Joodse moeder. Wolfgang herinnert zich veel pesterijen en anti-joodse discriminatie. 

Kristallnacht

In oktober 1938 werd vader in Duitsland opgepakt en op transport gesteld naar zijn geboorteland Polen. Moeder en Wolfgang bleven achter. Kort daarna werd tijdens de Kristallnacht de synagoge in Wuppertal vernield. De grootouders van Wolf zetten hem op de trein naar Nederland; daar zou hij veilig zijn. Moeder bleef achter in Duitsland.

Naar Nederland

In het nog niet bezette Nederland kwam de 8-jarige Wolfgang bij een gezin in Apeldoorn terecht. Hij sprak de taal niet, miste zijn ouders en voelde zich alleen. Er zouden nog 13 pleeggezinnen volgen. Eerst bij joodse families, totdat deze van huis werden gehaald. Daarna bij verschillende niet-joodse gezinnen. 

Vervolgd

Toen Nederland bezet werd, was Wolfgang bang voor de gevolgen voor de joden. In 1942 moest ook hij de jodenster dragen en naar het Joodse schooltje in Apeldoorn. Een dramatische periode: "Je wist nooit wie er de volgende dag nog terugkwam."

Gered

Wolfgang's leven werd gered doordat hij officieel tot half-jood wordt verklaard, met hulp van dokter Hermanides. Maar een eigen plek had hij nog steeds niet: hij werd van pleeggezin naar pleeggezin gestuurd. Na de bevrijding kwam moeder uit Duitsland, vader uit de onderduik en bleef het gezin Kotek in Apeldoorn wonen.

Eigen huis

Op deze locatie woonde Wolfgang na de bevrijding met zijn ouders. Deze woning kregen ze toegewezen; het was van een NSB'er geweest. 

 

InfoFoto's