terug

Woeste Hoeve, 8 maart 1945

Woeste Hoeve, 8 maart 1945

Op deze plek zijn op één dag 117 mensen doodgeschoten door de Duitse bezetter. Uit wraak voor een aanslag op Hanns Rauter, een zeer hoge Duitse officier die de baas van de politie en alle SS-afdelingen in Nederland was. Het is nog altijd de grootste massa-executie op Nederlandse bodem.

De aanslag 

In de avond van 6 maart gingen zes verzetsmannen, de meesten gekleed in Duits uniform, op weg naar de herberg ′Woeste Hoeve′. De weg Apeldoorn - Arnhem liep daar toen vlak langs. Omstreeks middernacht naderde uit de richting Arnhem een auto. Er zaten drie mannen in, twee voor- en één achterin. Er ontstond een kort, maar hevig vuurgevecht. Van vier kanten werd de wagen onder vuur genomen. De drie mannen in de auto leken dood. Achteraf bleek dat de man die rechts voorin zat wel zwaar gewond was, maar zich dood hield. Die ene was Rauter. 

Nog in leven

Al die tijd bleef Rauter bij bewustzijn. Drie kogels waren door de vingers van zijn rechterhand gegaan, één door zijn kaak, één door zijn dijbeen en twee dwars door zijn borst. Pas in de vroege ochtend, ongeveer vijf uur na de aanslag werd de wagen gevonden en ontdekten de Duitsers dat één inzittende nog in leven was. En wie dat was.

Represailles

De Duitsers waren woedend. Ze namen zeer snel en verschrikkelijk wraak. In totaal schoten ze op 8 maart 263 personen dood. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Amersfoort, maar de grootste groep hier, op de plek van de aanslag. Een vuurpeloton van veertig Duitsers fusilleerde tussen 7 en 8 uur 's ochtends 117 mensen. 

Todeskandidaten

De slachtoffers hadden één ding gemeen, namelijk dat ze op de dag van de aanslag gevangen zaten. Sommige waren eigenlijk al ter dood veroordeeld (Todeskandidaten). Maar andere zaten alleen maar vast omdat ze hadden geplunderd of daarvan werden verdacht. Of omdat ze na acht uur 's avonds nog op straat waren, wat verboden was.

Afschrikwekkend

De 117 personen die bij Woeste Hoeve stierven, waren uit gevangenissen in Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Assen, Doetinchem en Groningen gehaald. Omwonenden en voorbijgangers werden gedwongen stil te staan en langs het fietspad te lopen, waar de lichamen lagen, als afschrikwekkend voorbeeld. Er stond een bordje bij: 'Zoo doen wij met terroristen en saboteurs.'

Ongeluk?

Waarschijnlijk was het geen bewust geplande aanslag op Rauter. Er wordt vaak gezegd dat de verzetsmensen een vrachtwagen met vlees wilden overvallen, en dat de auto van Rauter hen plotseling verraste.

 

www.apeldoornendeoorlog.nl

InfoFeiten Details Foto's Meer