terug

Willem III-kazerne

Willem III-kazerne
route

Frankenlaan 47 Apeldoorn

In 1940 nam de Duitse bezetter de Willem III kazerne in. Er is niet veel bekend over het Duitse gebruik in de eerste oorlogsjaren; er zijn aanwijzingen dat er Luftwaffe-eenheden worden ondergebracht.

Maar vanaf 1944 werd de kazerne gebruikt als gevangenis voor verzetsmensen. De Koning Willem III beschikte als zwaar bewaakte kazerne over een behoorlijk groot cellencomplex. Met acht cellen van 1, 25 m x 3, 50 m (waar soms wel 10 mensen in werden ingesloten), vier cellen van 4, 25 m x 2, 50 m, gangen die ook met traliedeuren werden afgesloten en daardoor soms ook als cel dienden, had de SD met hun 'Einsatzkommando' in Apeldoorn een grote gevangenis ter beschikking.

Toen in 1944 de cellen op de begane grond overvol zaten, besloten de Duitsers om de eerste verdieping te gaan gebruiken als vrouwengevangenis. Daar waren drie (kantoor)ruimten van ongeveer 10 m x 5 m en een grotere kamer van ongeveer 17 m x 7 m aan de voorkant. De ramen werden voorzien van tralies en werden geblindeerd. Op de grote kamer stonden op een gegeven moment 45 (stapel)bedden voor 54 vrouwen. Wie geen bed had sliep op de grond.

De Duitsers hebben in de oorlog schuilkelders op het kazerneterrein gebouwd en in de omgeving bomen gekapt om schootsveld te creƫren. Kennelijk waren ze bang voor geallieerde bommen en acties van het verzet.

 

Bron: Jelle Reitsma, met dank aan Jan Heerze en Fred Klijndijk

Info