terug

Ugchelse kei

Ugchelse kei

'De Ugchelse Kei' (gemeente Apeldoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan vier mannen uit Ugchelen die in de strijd tegen de Duitse bezetter zijn omgekomen.

Sergeant Cornelius Brouwer was in de meidagen van 1940 gelegerd op de Grebbeberg. Dit was een belangrijke verdedigingslinie waar tijdens de inval van de bezetter hard is gevochten. Bijna vierhonderd Nederlandse militairen sneuvelden. Brouwer was een van hen. Op 12 mei 1940 opende een verkenningsvliegtuig het vuur op de stelling waar Brouwer zich bevond. Hij werd in de buik getroffen en stierf dezelfde dag in het ziekenhuis van Tiel. 

In het najaar van 1940 richtte dokter Gilles Pieter Duuring de 'verzetsgroep Duuring' op. Deze groep was vooral betrokken bij het verzamelen en doorgeven van militaire gegevens. Door verraad werd Duuring gearresteerd. Hij werd op 26 juni 1942 door de Krijgsraad in Amsterdam ter dood veroordeeld. De aanklacht luidde: 'spionage ten gunste van de vijand van het Derde Rijk'. Op 31 juli 1942 werd hij gefusilleerd. Lees een artikel over hem en zijn dochter hier. In Ugchelen vind je de G.P. Duuringlaan. 

Verzetsmannen Barend Jan Antonie Huygen en Antoon van Velsen zijn vlak voor de bevrijding door de bezetter om het leven gebracht. Ze waren op 11 april 1945 in Ugchelen gevangengenomen en kregen direct de doodstraf. Terwijl de Canadezen naar Apeldoorn oprukten, schoot de Sicherheitsdienst hen en veertien andere gevangenen in het Kruisjesdal dood. zie Gedenksteen Kruisjesdal 

www.apeldoornendeoorlog.nl

InfoFeiten Details Foto's