terug

Stadhuis

Stadhuis

Marktplein 1, Apeldoorn

NSB-burgemeester Pont gebruikte de overlast van duizenden vluchtelingen in Apeldoorn om de geallieerden de schuld te geven. Tegelijkertijd wilde hij laten zien dat hij het goede voor had met de Nederlandse burgers en de vluchtelingen uit Arnhem en omstreken. En Pont had wel wat 'goed' te maken. Hij besefte dat het een kwestie van tijd was tot de geallieerden zouden komen. 

Dus probeerde hij vanuit het stadhuis de opvang van de evacués zo goed mogelijk te regelen.Niet alle inwoners van Apeldoorn waren gemotiveerd om te helpen. Als ze de evacues slecht behandelden, kregen ze problemen. Je kon zelfs je huis -tijdelijk- kwijtraken. Maar er werd ook op gelet dat de gasten zich goed gedroegen.

Op woensdag 27 september 1944 startte de verplichte registratie van de evacués uit Arnhem en omgeving. Registratie betekende recht op een beetje geld en textiel, schoenen e.d.

De wijk- en blokhoofden moesten ervoor zorgen dat de evacués in de aangewezen delen terecht kwamen. In de kom van Apeldoorn mochten geen vluchtelingen worden toegelaten: het gebied tussen de Amersfoortseweg en de Waldeck Pyrmontlaan in het noorden, het kanaal in het oosten en de spoorlijn naar Amersfoort in het zuiden Dit moest voor het Duitse militair en burgerpersoneel blijven. Alleen als je familie hier woonde, kon je hier terecht. De rest kwam terecht in de buitengebieden, w.o. Beekbergen, Anklaar, Het Loo, Wiesel, Beemte, Millingen en Uddel. 

Info