terug

Herdenkingsmonument Hoenderloo

Herdenkingsmonument Hoenderloo
route

Dit monument staat voor alle gebeurtenissen in Hoenderloo tijdens de oorlog.

Luchtgevechten
De Duitse luchtmacht richtte op het dak van de Heldringstichting een luchtwachtpost in. Die hoorde bij vliegveld Deelen, dat een belangrijke uitvalsbasis voor Duitse jachtvliegtuigen was. 's Nachts vlogen ze erop uit om Engelse en Amerikaanse bommenwerpers aan te vallen. Dat was in het dorp goed te horen.

Verzet
Soms stortte een Engels of Amerikaans vliegtuig neer. Verzetsmensen probeerden de gecrashte piloten zo snel mogelijk te verbergen. In de vele bossen rondom Hoenderloo lukte dat goed. Het Hoenderlose verzet was ook zeer actief in het inlichtingenwerk.

V-1
Tijdens het Duitse V-1 offensief tegen Antwerpen in de winter van 1944-'45 lag Hoenderloo in de lijn van deze vliegende bommen, die gelanceerd werden vanuit o.a. Nijverdal, Dalfsen en Lochem. Er vielen vele V-1's rondom Hoenderloo, al dan niet onderschept door de geallieerde jachtvliegtuigen.

Bevrijding
In de eerste weken van april 1945 was de sfeer zeer gespannen in het dorp. In de gebouwen van de Heldringstichting waren duizenden Duitse soldaten gelegerd. Alle toegangswegen naar Hoenderloo waren versperd. Tot op het laatste moment was onduidelijk wat de Duitsers zouden gaan doen. Maar in de nacht van 16 op 17 april vertrokken ze, in westelijke richting, bang om afgesneden te worden door de Canadese en Engelse troepen.

De volgende dag kwamen de eerste Canadese troepen in Hoenderloo, via de Miggelenbergweg/Krimweg. Verzetmensen en buurtbewoners hielpen bij het opruimen van de wegversperringen. Na enkele dagen kwamen de Engelsen. Het hoofdgebouw van de Heldringstichting werd nu 'bewoond' door de bevrijders. Een Canadees legeronderdeel zou hier nog tot eind december blijven.

 

www.apeldoornendeoorlog.nl

InfoFeiten Details Foto's