terug

Gedenktegel kapel Hoog Soeren

Gedenktegel kapel Hoog Soeren

Op een tegel In de kapel staat de Nederlandse maagd is afgebeeld met vlag, lelies en leeuw. Op de tegel daaronder staan de namen van drie inwoners van Hoog Soeren die in de oorlog zijn omgekomen.

Gerrit Laurens van Essen was dienstplichtig soldaat motorordonnans. In mei 1940 reed hij van het vliegveld Ypenburg met berichten en militaire stukken heen en weer naar het hoofdkwartier in Den Haag. Hij raakte gewond, maar hielp toch bij de verdediging tegen de Duitse parachutisten. Daarbij liep hij een buikschot op; hij overleed op 15 mei 1940 in een ziekenhuis in Delft.

Johannes Sielias was huisschilder en wilde politieman worden. Toen hij ontdekte dat de politieschool in Schalkhaar een nationaalsocialistische opleiding was, keerde hij niet terug van verlof en dook onder. Dat kon hij niet volhouden en hij gaf zich aan bij de politie in Apeldoorn. Via kamp Amersfoort kwam hij in een kamp bij het Duitse Meppen terecht, waar hij door slechte behandeling en ondervoeding stierf op 27 december 1944.

De laatste op de tegel is Lulof de Wilde, die bij de Koninklijke houtvesterijen werkte. Over zijn verzetswerk is nauwelijks iets bekend.
In maart 1945 werd hij in het bezit van een stengun opgepakt in de bossen bij Hoog Soeren. Hij werd verhoord in het SD-gebouw aan de Van Rhemenslaan en daarna opgesloten in de Willem III-kazerne. De volgende dag werd hij met drie anderen op transport naar Almelo gesteld Op de ochtend van 29 maart 1945 werden zij naar Wierden gebracht en daar door de SD gefusilleerd.

www.apeldoornendeoorlog.nl

Info