terug

Details

Details

Het ereveld is een oorlogsbegraafplaats die niet beantwoordt aan het stereotiepe beeld: geen strakke rijen witte kruisen. De graven liggen in gebogen lijnen verspreid langs slingerende bospaden. Ze zijn gemarkeerd door eenvoudige, liggende stenen.

Burgers

De opschriften maken duidelijk dat het in nog een opzicht een ongewone oorlogsbegraafplaats is: er zijn wel militairen begraven, maar toch vooral burgers, mannen zowel als vrouwen, in totaal bijna 3700 mensen.

Herbegraven

De meesten zijn eerder op een andere plek begraven geweest, maar dit is hun laatste rustplaats. Het gaat om oorlogsslachtoffers die op verschillende plaatsen en onder uiteenlopende omstandigheden sinds 9 mei 1940 zijn omgekomen. Militairen uit de meidagen van 1940, krijgsgevangenen, verzetsstrijders, bombardementsslachtoffers, joden, Engelandvaarders, onderduikers, represailleslachtoffers, dwangarbeiders, concentratiekampslachtoffers, leden van de koopvaardij, slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, maar ook slachtoffers van latere conflicten, zoals de politionele acties in Nederlands-Indië, de Koreaoorlog én van vredesmissies.

Monument voor de onbekende verzetsstrijder

In een oude leemkuil staat het monument voor de onbekende verzetsstrijder. Het is een in kalksteen uitgevoerde offerschaal. De basisschool 'De Tweede Stee' heeft dit monument geadopteerd. 

125.000 zonder graf

Een heel bijzonder monument in de kapel is dat voor de Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog zonder aanwijsbaar graf. In de archieven van de Oorlogsgravenstichting zijn 180.000 oorlogsdoden geregistreerd. Van 125.000 van hen zijn de stoffelijke resten nooit gevonden. Zij rusten in massagraven bij Japanse en Duitse concentratiekampen, ze vonden een graf in de golven of werden vermoord in vernietigingskampen als Auschwitz-Birkenau en Sobibor.
In een vitrine staan 42 boeken met hun namen en andere personalia. Ruim 100.000 namen van joodse slachtoffers zijn opgetekend in de delen 4 tot en met 33. Eén boek ligt open en de opzichter van het ereveld slaat iedere dag één bladzijde om.

InfoFeiten Details Filmpje