terug

Drie zwerfkeien aan de Sportlaan

Drie zwerfkeien aan de Sportlaan

Dit is een monument voor in totaal zestien mensen die zich verzetten tegen de Duitse bezetter en daarvoor met hun leven betaalden. Het verhaal speelde zich eind 1944 in Apeldoorn af, en is een voorbeeld van hoe meedogenloos de bezetter optrad.

Op 22 november 1944 kwam een aantal topleiders van het landelijke verzet in Utrecht samen om plannen te maken. Maar ze werden opgepakt door de Duitsers en overgebracht naar de gevangenis in de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. In die kazerne legerden de Duitsers.  

Verzetsmensen wilden hun leiders zo snel mogelijk bevrijden. Twee mannen, Frank van Bijnen en Samuel Esmeijer gingen op verkenning bij de kazerne. Ze werden gesnapt en doodgeschoten. Hun helper, een chauffeur, werd naar een Duits concentratiekamp gestuurd. Hij zou dit niet overleven.

De Duitsers besloten met veel geweld aan Apeldoorn duidelijk te maken wie de baas was. Het was 2 december 1944. Ze haalden de vijf leiders van het verzet uit hun cel. Ook namen ze een aantal anderen mee: zeven Nederlandse verzetsmensen en een Amerikaanse vlieger. De Duitsers schoten deze dertien mannen buiten de kazerne, op deze plek, dood.

 

 

lees het volledige verhaal in het boek: 'Apeldoorn '40-'45. Het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten', Stichting Bevrijding '45 (Apeldoorn, 2006)

www.apeldoornendeoorlog.nl

InfoFeiten Details Foto's