terug

Bunker van Seyss Inquart

Bunker van Seyss Inquart
route

Loolaan 554, Apeldoorn

Van september 1944 tot mei 1945 was deze villa het hoofdkwartier van rijkscommissaris Arthur Seyss Inquart. Onder de heuvel in de voortuin bevindt zich de bunker waarin hij en zijn staf zich konden bergen wanneer er luchtalarm was.

Hoogste baas

Na de capitulatie van Nederland in mei 1940 werd Arthur Seyss-Inquart door Hitler tot de hoogste baas van ons land benoemd. Hij ging met zijn vrouw Gertrud en hun jongste dochter Dorli op het landgoed Clingendael wonen, vlak bij het regeringscentrum Den Haag.

Naar Apeldoorn

Maar vanaf 1943 bracht hij vanwege de veiligheid verschillende diensten van Den Haag naar Apeldoorn over - dichter bij Duitsland. Als woonhuis voor zichzelf koos Seyss -Inquart het landhuis Spelderholt in Beekbergen. Zijn hoofdkwartier kwam hier aan de Loolaan.

De bunker

Bij de bevrijding van Apeldoorn op 17 april vertrekken de Duitsers in alle haast naar Den Haag. Het hoofdkantoor van in deze villa blijft in grote wanorde achter. Seyss-Inquart wordt in Hamburg door Engelse militairen gearresteerd en krijgt na de oorlog het doodvonnis.

InfoDetails Foto's Meer