terug

Bronzen Beer, Loenen

Bronzen Beer, Loenen
route

Een bronzen ijsbeer als bevrijdingsmonument? Hoezo een onderdeel van het Engelse leger? De Canadezen hebben Nederland toch bevrijd?

Dat zit zo: in 1908 werd in Engeland de 49th West Riding Infantry Division opgericht. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de divisie naar IJsland overgebracht. Daar namen ze als officieel embleem een ijsbeer, met zijn kop vervaarlijk omhoog. Al gauw werd de bijnaam van de divisie 'Polar Bears'. 

De divisie vertrok in juni 1944 naar Frankrijk en vocht zich een weg door Frankrijk en Belgiƫ. In Nederland kwamen de Polar Bears onder bevel van het Canadese leger. Bij de bevrijding van Arnhem speelden ze een belangrijke rol. Twee dagen later, op maandag 16 april 1945, bereikte de voorhoede van de divisie de dorpen Eerbeek en Loenen. De Duitse soldaten boden nauwelijks verzet.

Een ooggetuige: "Loenen heeft de bevrijding niet beleefd zoals in vele andere steden en dorpen. Er was geen uitbundigheid, geen jubelende mensenmassa. Het ging allemaal te vlug. De bevrijding had zoiets als het ontwaken uit een roes."

Het verkenningsregiment ging door en bevrijdde concentratiekamp Amersfoort. Ze waren de eerste geallieerden die op 7 mei 1945 Amsterdam bereikten.
In Loenen zijn er gelukkig geen Polar Bears gesneuveld. Maar in de totaal elf maanden van vechten voor de bevrijding van Europa vielen er in deze divisie meer dan 11.000 gewonden, krijgsgevangenen en doden. 

 

 

 

 

www.apeldoornendeoorlog.nl

InfoFeiten Details