terug

Bevrijdingsboom Hoog Soeren

Bevrijdingsboom Hoog Soeren
route

Een grote eik staat in een bocht van een zandweg, vlakbij restaurant 'Het Jachthuis'. Die boom is geplant na de bevrijding in 1945. Het herinnert aan de dag van 17 april 1945. Toen kwamen Canadese troepen in Hoog Soeren en bevrijdden het dorp. Zonder te vechten, de Duitsers waren al weg. Op het open terrein naast het Jachthuis plaatsten de Canadezen hun wapengeschut. In het dorp richtten ze een commandopost in.

In de tijd daarvoor had het Duitse leger grote, gecamoufleerde munitieopslagplaatsen in de Soerense bossen geplaatst. Ze ronselden Nederlandse mannen om in de depots te werken. De mannen deden dit met tegenzin, maar konden hierdoor wél razzia's om te werken in Duitsland ontlopen.

Het hele dorp wordt opgeblazen?
Op 16 april, toen de Canadezen eraan kwamen, gaven de Duitsers iedereen opdracht het dorp te verlaten. Alle munitie zou worden opgeblazen.
Maar het lukte mensen uit Hoog Soeren om te saboteren. Hierdoor ging alleen een klein deel van de munitie de lucht in, en de schade was gelukkig niet groter dan gebroken ramen en weggeblazen dakpannen. Niemand raakte gewond. 

Nog altijd is niet alle munitie opgeruimd.

 

www.apeldoornendeoorlog.nl

InfoFeiten Verhaal Foto's Filmpje