terug

Apeldoornsche Bosch: terrein

Apeldoornsche Bosch: terrein
routeroute

Dit is een van de meest indrukwekkende oorlogssporen van Apeldoorn. Hier stond de joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Al vanaf 1909 kwamen joodse patienten uit heel Nederland naar Apeldoorn om hier verpleegd te worden. Er was ook een kinderafdeling voor moeilijk opvoedbare kinderen.

Voor de oorlog werkten veel Apeldoorners bij 'het bos' of 'het jodenbos': in de verpleging, in de voedselvoorziening, het gebouwenbeheer, de tuin. Maar van de Duitse bezetter mocht dat op zeker moment niet meer. Toen kwamen veel joden uit Amsterdam om te werken in de inrichting. Ook omdat ze dachten dat het hier veilig was. Want, ja, van de nazi's moesten de Joden naar werkkampen in Polen, maar daar had je toch niets aan deze geesteszieke kinderen, volwassenen en ouderen?

In de nacht van 21 januari werden alle patiĆ«nten, zo'n 1200 mensen, in vrachtwagens opgehaald, naar het station gebracht, en van daar naar Auschwitz gedeporteerd. Een deel van het personeel was net op tijd gevlucht. Ongeveer vijftig verplegers gingen mee in de trein. Zij werden samen met de patiĆ«nten bij aankomst in Auschwitz vermoord. 

Kijk ook naar: 

InfoWebsite Hanna's reis Film Foto's